DANSKE KVINDER I MODSTANDSBEVÆGELSEN

TV-serie i tre dele på DRK

De har været mange år om at komme ud af busken, men i dag er der en hel gruppe kvinder, som står frem og fortæller den dramatiske historie om 2. verdenskrigs sidste år og deres farlige arbejde i den danske modstandsbevægelse.

Formålet med serien er at nuancere billedet af modstandsbevægelsen som en hær af unge mænd i cotton-coat og bredskyggede hatte. For sagen er, at kvinder deltog på alle niveauer i frihedskampen. 

Serien er blandt andet støttet af DR K, Velux Fonden, LO-Fonden, De Danske Filminstruktører og Danmarks Journalistforbund.


'SOM FISKEN I VANDET'

Sabotøren

INFO

Hedda Lundh var jernbanesabotør og transporterede sprængstoffer under Besættelsen. Dengang blev hun kaldt terrorist. I dag kaldes hun frihedskæmper. Den ene af hendes modstandsgrupper var lutter kvinder. De blev angivet til Gestapo af storstikkeren fra Århus, Grethe Bartram.

CREDITS

Instruktør: Pia Friis Laneth & Li Vilstrup
Producere: Casper Høyberg & Ulrik Gutkin


'NÅR DET ENE TAGER DET ANDET'

Hjælpetropperne

INFO

Gertrud Pedersen og Annie Langberg transporterede sprængstoffer og faldskærmsagenter for den jyske modstandsbevægelse.  Lis Mellemgaard trykte illegale bøger i København. Mange af deres kammerater havnede i kz-lejre eller blev henrettet af tyskerne.

CREDIT

Instruktøre: Pia Friis Laneth & Li Vilstrup
Producere: Casper Høyberg & Ulrik Gutkin


'BAG PIGTRÅD'

Gestapos Fanger

INFO

Fem modstandskvinder, Benthe Asmussen, Lis Bomhoff, Else Marie Pade, Karen Ruge, og Dorthe Røssell, som blev taget af Gestapo under Besættelsen, fortæller om arrestationen, forhørene og Frøslevlejren. Her i verdens mærkeligste kz-lejr blev flere end 700 kvinder og 5.000 mænd interneret i Besættelsens sidste år.

Nogen fandt kærligheden. Andre blev sendt videre til kz-lejre i Tyskland.

CREDITS

Instruktøre: Pia Friis Laneth & Li Vilstrup
Producere: Casper Høyberg & Ulrik Gutkin