DE FRELSTE

 

INFO

Filmen følger et ungt, nordjysk par, der for 100 år siden tager til det, der i dag er det nordlige Nigeria. Niels og Margaret Brønnum er de første missionærer i området og deres mission er at ”bygge et bolværk” mod Islam. De ved godt, at de ikke kan nå langt ved kun at prædike Biblen, så de har uddannet sig som tropelæger. Og lægegerningen tilbyder de kun som en pakkeløsning sammen med deres religion. Vi følger dem gennem deres første år i Afrika, hvor det lykkes for dem at skabe grunden til et omfattende system af kristne hospitaler og skoler, der kommer til at dominere samfundsudviklingen i Nigeria helt frem til i dag, hvor Brønnums menighed tæller knap to millioner mennesker. Fra den afrikanske kirke rettes nu en kritik af missionen, som de mener har indført en hvid form for kristendom uden hensyntagen til den afrikanske kontekst. 

Gennem interviews med danske missionærer og afrikanske vidner, der har oplevet indførelsen af kristendommen, får vi også et indblik i den del af missionen, der lige så meget handler om at indføre en europæisk eller nærmere nordjysk livsstil i Afrika  bl.a. med individet i centrum frem for fællesskabet.

 Filmen fortæller med baggrund i et massivt arkivmateriale om den pris, de nye frelste må betale for den kristne livsstil. De frelste er en kompleks historie om gode intentioner, eventyrlyst og arrogance, dengang som i dag.

Filmen er instrueret af Morten Vest og havde premiere på CPH:DOX i 2018. Filmen blev vist på DR i 2018.

Filmen er støttet af Danida, DR og Jorcks Fond

CREDITS

Instruktør: Morten Vest

Filmfotografer: Morten Vest & Robin Schmidt

Klippere: Anders Obbekjær & Mette Esmark

Producere: Robin Schmidt & Ulrik Gutkin

DVD’en (DKK 150 + porto) kan købes ved at kontakte Marianne Abildgaard på tlf. +45 61 38 95 09 eller ma@cphfilmcompany.dk.