I Sydøst Asien er et usædvanligt makkerskab mellem Københavns Zoo og den delvist danskejede United Plantations (UP) i gang at skabe en mere bæredygtig produktion af palmeolie. Løsningerne søges i naturen selv. I stedet for at bruge kemiske gifte mod skadedyr, sætter man leopardkatte, sorte kobraer og ugler ind for at dræbe rotter. Og i laboratorier dyrker man ‘gode’ insekter, der skal slå udbrud af skadelige insekter ned. Desuden plantes der korridorer af regnskov mellem palmerne, som de vilde dyr kan leve i og bruge til at flytte sig fra sted til sted. Men findes der en bæredygtig balance mellem økonomi og økologi…?
I samarbejde med København Zoo og med støtte fra Novo Nordisk Fonden har vi produceret dokumentarfilm, Palmeolie i orangutangernes land og et YouTube-dilemmaspil, Plantagen, med elementer af rollespil og gamification. Ved at præsentere bud på nye mulige løsninger på klodens miljø- og ressourceudfordringer gennem naturvidenskabelige metoder er projektets formål at få seerne til at engagere sig i og reflektere over mulighederne for at forene forbrug, forretning og bæredygtighed.
Dokumentarfilmen havde premiere på CPH:DOX i marts 2024 og blev vist på TV2 Kosmopol i efteråret 2024. Filmen kan ses gratis på YouTube platformen Journeyman.tv: https://www.youtube.com/watch?v=pvlbSodsdvQ.
Filmen indgår også i Salaam Film +Dialogs skoletilbud med to visninger i hhv. november 2024 og marts 2025. Efter filmvisning vil Salaams oplægsholder gå i dialog med eleverne om produktion af palmeolie, og hvilken betydning og konsekvenser det har for biodiversitet i Indonesien: Billetter kan bookes her: https://salaam.dk/film/palmeolie-i-orangutangernes-land/
YouTubespillet Plantagen kan spilles her: https://www.youtube.com/watch?v=5-9lRjLPbRo.
Spillet ligger også med tilhørende undervisningsmateriale på Gyldendals undervisningsplatform: https://natur-teknologi4-6.gyldendal.dk/forloeb/jorden-er-delt-op/kapitler/temperatur-og-klima/plantage-spillet.
Instruktør og filmfotograf: Dan Säll
Producer: Ulrik Gutkin
Klipper: Line Schou
Komponist: Åke Parmerud
Producerassistent og fundraiser: Marianne Abildgaard